Jan Koning (Jan van Teun), de oudste man van Volendam

Lees hier artikel waarin we proberen een beeld te schetsen van Jans activiteiten. Proberen, want volledig zijn we zeker niet. Lees hoe het kwam dat Jan bij Fokker aan de slag kon gaan. Wie behoorden er zoal tot het gezin waaruit Jan is geboren. Interessant te lezen hoe de Koninkjes in de fietsenhandel terecht zijn gekomen. Het kan bijna niet anders of de meeste mensen in Volendam hebben een fiets die geleverd is door een van de broers van Jan van Teun.

Een uitvoerig beeld over het leven van Jan van Teun.

Met dank aan Jan Koning en Bertie Zootjes, Kees de Boer (Pet), Bart en Afra Koning, Evert Koning, Fam. Koning-Kil, Drea Koning-Tol, Jan Schilder, familie Schilder-Steur, Jan Tol, Elsa Tol-Koning, Crelis Tuijp, Jan Veerman

Jan Koning is 96 jaar. Hij is op dit moment de oudste Volendammer man, op de voet gevolgd door Hein Kwakman (Hein Schemeravond). We bezochten Bertie en Jan in hun fraaie woning aan de Dijkgraaf Poschlaan in Edam. Ze wonen daar vanaf 1979.

Jan van Teun is een man die veel weet te vertellen. Hij heeft in zijn werkzaam leven het nodige gedaan en meegemaakt. Bertie kon veel details vertellen en herinneringen uit het verleden aanvullen. Bij elk onderwerp toverde zij foto’s tevoorschijn.

Jan van Koppie en Maria Nabbé

Eerst maar eens vertellen wie is Jan van Teun en uit welk gezin is Jan afkomstig.

De naam Koning is niet alleen verbonden met - oneerbiedig gezegd - alle ‘Koppen en Bienen’ en ‘Koppies en Bakkies’. De meeste fietsenwinkels in Volendam hebben dezelfde naam en oorsprong. De vader van Jan van Teun van Koppie begon met een fietsenmakerij in het Kleiperk. 

Jan is een zoon van Antonius J. (Teun van Koppie) Koning [*0801900/†21091947] en Elisabeth Tol (Lijp van Ouwe Tonge) [*27081902/†07111968]. De vader van Jan werd maar 47 jaar. Zijn moeder is 66 jaar geworden. De ouders van Jan trouwden in 1922 en kregen 9 kinderen. Jan is de oudste. De ouders van Lijp waren Henk Tol (Ouwe Tonge) en Geertje Stavenuiter (Geert Gort) en woonden tot hun dood op het Zuideinde.

Johannes Koning (Jan van Teun) 26-05-1923

Johannes Koning (Jan van Teun) 26-05-1923

De ouders van Jan van Teun woonden eerst op het Noordeinde, een paar huizen vanaf Sentenie. Ze verhuisden daarna naar Noordeinde 3. Later was daar de winkel gevestigd van Bet van Koppie, een tante van Jan. Het was schuin tegenover Wullumpie. Jan van Teun is op het Noordeinde geboren. Het gezin verhuisde daarna naar de Edammerweg 26, naar het huis van Ant van Cor Jonk. Ze kochten deze woning na haar dood. Achter de woning werd een nieuw gedeelte gebouwd. Het voorste gedeelte werd winkel en via 3 treden bereikte je het woonhuis. De ouders van Jan van Teun hadden op de Edammerweg een winkel in huishoudelijke artikelen. In de nieuwgebouwde kelder hadden ze een fietsenmakerij. Er werden ook bakfietsen verhuurd. Kees de Boer (Pet) herinnert zich dat Jan van Teun ook een invalidewagentje maakte voor zijn bap en overbuur op de Calkoengracht 28.

Fietsenmaker

De vader van Jan van Teun zat eerst op de grote vaart. Hij kreeg kennis aan Jan Luuk die als militair in het leger in de fietsenmakerij zat. In die tijd had je in onze krijgsmacht namelijk ook nog een regiment wielrijders. Zodoende heeft Jan Luuk aan Teun van Koppie de beginselen van het fietsen maken geleerd. Teun van Koppie werkte in een schuurtje in het Kleiperk. Bart, de broer van Jan van Teun zijn vader, had in het Kleiperk achter Hotel van Diepen een mandenmakerij.

Broer Henk had een fietsenwinkel aan de Brugstraat, broer Cor op de Burg. van Baarstraat “De Munnikvelder” en broer Ton bouwde de zaak van zijn ouders uit tot een zeer grote speciaalzaak “Ton Koning Tweewielers”, eerst op de Edammerweg 26 en 27 en sinds 16 mei 2008 aan de Julianaweg 149. De onderneming heet nu: “Bike Totaal Ton Koning”. Broer Thaam heeft in de fietsenzaak van Ton gewerkt. Broer Bart had andere interesses.

De volgende generatie heeft de winkels inmiddels overgenomen. Dat geldt zowel voor “De Munnikvelder” als voor “Bike Totaal Ton Koning”. Jan van Ton Koning heeft een zaak aan de Julianaweg 98 “Fietsservice Koning”. En in Monnickendam heeft Ber Koning, zoon van Jan van Teun, jarenlang een fietsenzaak gehad. Deze zaak wordt nu geleid door een dochter van Ber, kleindochter van Jan van Teun.

Teun van Koppie en Lijp van Ouwe Tonge

Moeder Lijp was al jong weduwe. Kees Tol, Kees van De Knoest, de vader van de onvergetelijke De Knoest, was op jonge leeftijd zijn vrouw verloren. Lijp en Kees kregen kennis aan elkaar en zijn getrouwd op 13 februari 1967 met een onvergetelijke bruiloft in de AMVO. Lijp was toen bijna 65 jaar. Het huwelijksgeluk duurde maar 1 jaar en 9 maanden. Lijp overleed 7 november 1968. Na de Edammerweg heeft ze eerst gewoond op het Zuideinde, daarna in de Begoniastraat en uiteindelijk bij Kees van de Knoest in de Rokersgracht 7.

Gré Pelder en Jan van Teun trouwden in 1947 en gingen wonen op de VD 29, gekocht van de broer van zijn zwager Ketje Kwakman, die gehuwd was met zijn zus Maart. Jan en Gré kregen 7 kinderen. 3 jongens en 1 dochter zijn geboren op de tot ‘waterwoning’ omgebouwde botter. Toen Jan een baan kreeg bij Van Goor, verhuisden Jan en Gré naar Monnickendam. In een nieuwgebouwde woning werden daarna nog 3 kinderen geboren.

Fernhout en Henk Stuurop

Jan van Teun was van jongs af aan geïnteresseerd in veel dingen, o.a. schilderen had zijn interesse. Fernhout was een kunstschilder in Amsterdam, die o.a. lesgaf aan Jan Stroek. Jan van Teun ging een keer mee uit interesse en heeft vervolgens jarenlang les gehad van Fernhout.

In de woning van de bovenmeester van de lagere school aan de Edammerweg woonde meester Pruim. Henk Stuurop was de neef van meester Pruim en kwam inwonen op de Edammerweg. Om de kost te verdienen leerde hij mensen typen. Vader Teun van Koppie vond dat Jan moest leren typen. Dan kon hij samen met zijn broer Ton reclameblaadjes maken om uit te delen in de huizen op de dijk. Jan ging daarom bij Henk Stuurop op les.

Fokker en een draai om je oren

Na de lagere school ging Jan, zoals zo veel jongens uit Volendam, naar de Ambachtsschool in Edam. Hij leerde voor bankwerker. Maar hoe kwam je aan werk?

Achter de toen nog bestaande Sint Jozefschool (A), in de Sint Jozefstraat 10, ter hoogte waar nu het plantsoen is van de Berend Demmerstraat, stond een noodschooltje. Daar was gedurende de crisisjaren een zogenaamd crisishokje gevestigd. Je kon je daar melden als je werk zocht. Daar kwamen geregeld bazen langs om personeel te werven. Op een gegeven moment zat daar ook iemand van Fokker. Jan van Teun en Hein Molenaar (Sille) werden uitgekozen om bij Fokker te Komen werken. Zij waren de jongsten.

Tijdens zijn werk bij Fokker deed Jan iets wat niet mocht en kreeg plots een draai om zijn oren van zijn chef. Jan had, zo vond hij, een betere manier uitgevonden om sneller en beter schroefdraad te maken voor bouten. Zijn bazen vonden zijn werkwijze te gevaarlijk. En wie niet luistert, moet maar voelen!

“Leer je daar soms ook dat er geen God bestaat?”

Jan werd op kantoor geroepen en daar zat Anthony Fokker die hem vroeg: “waarom Jan, heb je dit zo gedaan.” Jan zei daarop: “omdat het veel te duur wordt als het met de hand gedaan moet worden.” Blijkbaar viel Jan bij Anthony Fokker in de smaak, zozeer zelfs, dat Jan het aanbod kreeg om een interne driejarige opleiding te volgen. Hij zei tegen meneer Fokker dat ze thuis niet het geld hadden om deze interne opleiding te betalen.

Anthony Fokker besloot toen om Jan de opleiding gratis te laten volgen. En hij kreeg nog loon ook. Jan ging vervolgens met dat ongelooflijk goede nieuws naar zijn ouders. Zijn vader bleef argwanend en zei alleen maar: “leer je daar soms ook dat er geen God bestaat?”

De opleiding bij Fokker duurde 3 jaar. Bij de diploma-uitreiking was de oorlog net uitgebroken. Het betekende dat Jan voor Fokker niet naar Indonesië moest om daar te gaan werken. Hij werd tewerkgesteld bij Fokker in Edam in de fabriek van Heymeijer. Hij bleef daar werken tot hij naar Duitsland moest voor de arbeitseinsatz.

Vluchten uit Duitsland

Jan werd in Duitsland tewerkgesteld in een fabriek waar locomotieven werden gemaakt. Die fabriek lag in Durlach bij Karlsruhe. Jan heeft ongeveer een jaar in die fabriek gewerkt. Hij vluchtte daarna samen met zijn maat Piet Ketting uit Hoorn.

Jan had een manier bedacht om aan geld te komen om te reizen. Hij verstond de kunst om een condoomautomaat te lichten. Die stonden meestal op stations. Soldaten die toch ‘geholpen’ wilden worden, konden bij Jan terecht. In plaats daarvoor kreeg hij Duitse Reisemarken waarmee je kon reizen. Eenvoudig

was dat niet. Evenmin was het gemakkelijk voor beiden om aan de Duitsers te ontkomen en om onopgemerkt naar Nederland terug te keren. In weer en wind en vooral met veel kou en sneeuw gingen ze op weg naar Nederland. Dan hier
en dan weer daar slapen en als er geen plek was om te slapen, dan maar in een hooiberg of in een portiek van een kerk. Uiteindelijk kwamen ze via Tegelen Nederland binnen.

“Waar kom jij nou vandaan?”

Na veel ontberingen kwam Jan uiteindelijk terug in Volendam. Hij weet nog wat de eerste woorden van zijn moeder waren toen hij het ouderlijk huis binnenstapte: “Waar kom jij nou vandaan?” Ze konden het niet geloven dat hij heelhuids en gezond uit Duitsland was teruggekeerd.

In de oorlog heeft Jan van Teun ook in het verzet gezeten. “Ik was na de oorlog blut en moest van nul af beginnen”, aldus Jan. Na de oorlog werkte Jan eerst bij zijn vader in de fietsenmakerij. Hij repareerde ook motoren van botters. In de jaren dat Jan van Teun in de haven werkte, had hij een werkplaats tegenover het café van Jan Kwakman (Jan Motje) op het Dril. Het was een dubbele woning. Boven woonde het gezin van Kees Mooijer (Kees van Pooij) en zijn uit Friesland afkomstige vrouw Akke de Boer. Daarna werkte Jan in de garage van Jan van de Geer in Monnickendam. Het was een moeilijke tijd voor het gezin van de ouders van Jan. In juli 1946 overleed het jongste kind, Addy, nog geen jaar oud. In september 1947 overleed zijn vader. Moeder Lijp, toen 45 jaar, bleef achter met 8 kinderen. Jan was toen 24 jaar en als oudste stond hij zijn moeder bij in de zorg voor zijn broers en zussen. Jan werkte vervolgens bij scheepswerf Van Goor in Monnickendam.

Daarna ging hij in 1955 aan de slag bij borenfabriek Rex aan het Oorgat in Edam. Klaas Molenaar (van de Loos) was daar administrateur.

Jan als directeur van de KEM (Koning en Molenaar)
Jan als directeur van de KEM (Koning en Molenaar)

Borenfabriek KEM

Bij Jan en Klaas ontstond het idee om een eigen borenfabriek te beginnen. Maar hoe moesten ze het nieuwe bedrijf financieren? Op voorstel van Klaas Molenaar werd Jaap Zwarthoed (Jenno) gevraagd financieel bij te springen. Onder de naam KEM (Koning en Molenaar) startte het bedrijf op 1 november 1958. 

De start van het bedrijf was niet eenvoudig. Aan de zijkant van de nieuwe fietsenfabriek van De Wilde was een ruimte die ze konden huren. Weliswaar moesten eerst ca. 100 wrakken van fietsen worden verwijderd, maar daarna kon het bedrijf van start. Ideaal was de ruimte niet. Hein Schilder (van Madoet) vond dat ook en zei tegen Jan: “Moet dat hier beuren”? Hein had aan de Parallelweg een stukje grond. Ze konden dat wel ‘krijgen’. Jan Koning maakte een tekening voor een nieuwe fabriek en Hein Schilder bouwde hem. Jan ontwierp ook de machines die in de fabriek voor de productie zorgden. Toen Jan directeur was van de KEM kwam in 1977 Bertie daar te werken als uitzendkracht. De keuze van Jan voor Bertie betekende een eind aan zijn huwelijk met Gré Pelder.

Op de foto op de volgende pagina zijn te herkennen: Directie en personeel van de KEM (Borenfabriek) Jan zit links naast mededirecteur Klaas Molenaar.
Staand achterste rij. V.l.n.r: Jaap Zwarthoed (Jenno), Thames Steur (Olivier), Albert Klouwer (Kloon), Hein Tol (Knoest), Bruin Kok (Puleka), Kees de Boer (Anekaan), Evert Sier (Robbert), Albert Veerman (van Dat), Thames Tol (Taans van Kakie), Luukie Meijer uit Monnickendam, Jaap Kwakman (Voeter), Jan Zwarthoed (de Beer van de Bles), Thoom Veerman (van Grietje Mol), Huurdeman uit Edam, Geert Smit uit Edam, Gerrit Hoetner uit Broek in Waterland, Ab Tuijp (gehuwd met Jans Kwakman [van de Mop]

Staande voorste rij, te beginnen naast Evert Sier (Robbert). V.l.n.r: Kees Karregat (Blikke), Kees Steur (van Anne Bommie), Japie Sier (Robbert), Ton Klouwer (Kloon), Jaap Klouwer (Kloon), Kees Kroon (boekhouder), Van Meteren (vertegenwoordiger)
Knielend en zittend vooraan. V.l.n.r: Willem Zwarthoed (Bet), Bart Koning (van Teun en broer van Jan van Teun) met daarvoor Cor Toetjes [Kruimeltje], Directeur Jan Koning (van Teun), directeur Klaas Molenaar (van de Loos), Dirk Bond (Kouwe), Lagerburg uit Edam, Evert Zwarthoed (Pum), Jan Molenaar (van de Loos), Liesbeth Tol (gehuwd met Evert Woestenburg), Gauke de Vries uit Warder en Gerrit Veerman (van Duur).

Boten ontwerpen. In totaal zijn er 206 boten van het type Jakon gebouwd.

Jan is ruim 25 jaar verbonden geweest aan de KEM. Naast zijn periode bij de KEM zocht Jan nieuwe uitdagingen. Hij legde zich in 1962 toe op het ontwerpen van boten. De Jakon (Jan Koning) was een ontwerp van Jan van Teun. Op het Noordeinde werd een jachtwerf geopend. Ook nu weer was Jaap Zwarthoed (Jenno) bereid te investeren. Jaap Zwarthoed (Co de Beer) was degene die de Jakons bouwde. Het was een succesverhaal.

Toen Jan in Monnickendam woonde is hij begin jaren ’70 van de vorige eeuw ook nog een aantal jaren wethouder geweest in die gemeente.

Volendams Museum en schilderen

Jan van Teun stond mede aan de wieg van het Volendams museum. Jan verzamelde in die tijd allerlei koperen gebruiksartikelen en andere zaken die op Volendam (in het verleden) werden gebruikt. Hij werkte daarbij nauw samen met Cor Karels en Adelbert Kohlsaat. Jan van Teun is jarenlang actief geweest bij het Volendams Museum. Nu we het toch hebben over het museum. Jan was ook een goede schilder. Hij heeft meerdere keren eigen werk tentoongesteld, o.a. in het Volendams museum.

L.O.V.E. en kabelkrant

Jan van Teun was ondernemend en had veel ideeën. Samen met Bertie zijn ze ook vrijwilligers geweest bij de start van L.O.V.E. Jan maakte o.a. decors als achtergrond voor Pé Muhren die daar zijn verhaaltjes zoals "Een dijk boven water" voorlas.

Jan is eveneens betrokken geweest bij het tot stand komen van de Kabelkrant. De eigenaren waren Jaap Schilder (Hollywood) en Cees Paassen. De rol van Jan was o.a. om voor reclame-inkomsten te zorgen op Volendam. Jan en Bertie hebben later de kabelkrant overgenomen en deze een tijdlang vanuit hun woning in Edam gemaakt. Na de Nieuwjaarsbrand in 't Hemeltje zijn 2 brandslachtoffers: René Tol en Marga Smit, ook een tijd actief geweest voor de kabelkrant. René is meeverhuisd naar Vincent Veerman (Sjamin) die de Kabelkrant later heeft overgenomen. De kabelkrant wordt nu geëxploiteerd door de Nivo.

Ontwerpers van machines

In 1972 was de visinpakmachine een revolutionaire stap om bevroren vis in te pakken. Het door Jan Koning ontworpen systeem voor Diepvries Monnickendam lijkt op een overhangende Z. In de kuip rechtsonder is een reservoir met koud water, waarin je bevroren vis stort. Omdat er constant bevroren vis in valt, blijft het water ijskoud. Vanuit die kuip loopt er een lopende band met opstaande “meenemers” naar boven. De naar boven meegenomen vis, krijgt door het ijskoude water een beschermende glaceer laag, waardoor de vis een houdbaarheid verkrijgt.

Bovenin aangekomen, tuimelt de vis in een vergaarbak, die van onderen is afgedicht met een klep. Die klep staat boven een “rollerbaan”, waarop van tevoren geopende dozen staan te wachten tot een inpakker de klep opent. De geglaceerde vis glijdt in de geopende doos, die voorzien is van een plastic zak. De inpakker schuift de gevulde doos naar de daarnaast staande weegschaal en controleert of het gewenste gewicht is bereikt.

De inpakker duwt nu de gevulde doos door, naar de lopende band, die is voorzien van tape, waarmee de doos automatisch wordt afgesloten. De doos rolt vervolgens door, richting een pallet waar deze vervolgens van een etiket wordt voorzien. (Met dank aan Jan Veerman).

1. Jan Koning (Johannes Jan van Teun) is geboren in Volendam op 26 mei 1923. Jan is sinds 1982 gehuwd met Bertie Zootjes. Hij is eerder getrouwd geweest met Gré Pelder (*07061925/†07062012) uit Monnickendam.

2. Henk van Teun (*29071925/†27011960) was gehuwd met Cornelia Nibbering (*05011932/†10082014). Hij had een fietsenwinkel in de Brugstraat waar nu ’t Gat van Nederland is gevestigd. Zij hadden geen kinderen. Corrie Nibbering is later gehuwd met Hein Kwakman (Spiering) [†]. Hij nam met Nel de zaak over. Henk Koning met zijn neef Japie Koning (Slappe Thaam) [*08011925/†2002]. Jaap vertrok van Volendam om in Noordwijkerhout een garage te beginnen. Toen hij die garage opdoekte is hij naar Amsterdam vertrokken. Hij werd automonteur bij de politie in Amsterdam. Voor zover bekend had Jaap een zoon.

Henk van Teun nam in 1957 de fietsenwinkel in de Brugstraat over van Jan van Diepen. Jan van Teun herinnert zich dat zijn vader en Jan van Diepen echte concurrenten waren van elkaar. Volgens Jan konden zij elkaar als het ware niet luchten. Toch wilde Jan van Diepen zijn zaak alleen maar verkopen aan een ‘Teun van Koppie’. Aanvankelijk wilde Jan van Diepen zijn zaak verkopen aan Ton Koning, maar uiteindelijk stemde Jan van Diepen ermee in dat Henk zijn zaak overnam. 

De fietsenzaak van Jan van Diepen, later van Henk van Teun naast het toenmalige café van Willem Binken (nu café-restaurant ’t Havengat). Voor Jan van Diepen was hier de kapperszaak gevestigd van Niek de Wit. Zie Bedakkertje over de Sint Jozefstraat .

De fietsenzaak van Jan van Diepen, later van Henk van Teun naast het toenmalige café van Willem Binken (nu café-restaurant ’t Havengat). Voor Jan van Diepen was hier de kapperszaak gevestigd van Niek de Wit. Zie Bedakkertje over de Sint Jozefstraat.

3. Maart (*04111926/†04021963) was gehuwd met Ketje Kwakman (*16071927/†12071981). Zij werd maar 36 jaar. Haar man trouwde later met Jannig Jonk, dochter van Piet Jonk (van de Piel) en Guurt Tol.

4. Cor [De Munnikvelder] (*13111928/†26012004) was gehuwd met Maart Kil (*12111931). Cor is een fietsenwinkel begonnen in de Burg. Van Baarstraat. Deze zaak bestaat nog steeds. Maart woont nog boven de winkel.

5. Ton [Tonnie Teun] (*15121930/†11022018) was gehuwd met Drea Tol, (*19081934). Ton nam de zaak van zijn vader over op de Edammerweg. Hij bouwde de zaak verder uit. Toen het pand op de Edammerweg te klein werd, verhuisde de zaak naar de Julianaweg 149. Ton en Drea verlieten hun bovenwoning op de Edammerweg in 1995. Drea woont aan de Julianaweg.

Een lekke band was er de oorzaak van dat Ton en Drea elkaar voor het eerst ontmoetten. Drea heeft weliswaar Volendammer ouders, maar ze is geboren in ‘s-Hertogenbosch. Haar ouders hadden daar een viswinkel samen met Drea’s ome Hein van Gerrit Snert en haar Pietje Huib, zus van Dreas vader. Later begonnen Drea’s ouders een eigen zaak in Tilburg. Met de fiets mochten ze in de zomervakantie naar Volendam. Ze logeerde dan bij haar ootje en bap op de Calkoengracht tegenover de winkel van Teun van Koppie. Na terugkeer uit Tilburg hebben de ouders van Drea daar ook gewoond.

Ton en Drea hebben de winkel aan de Edammerweg vergroot en uitgebouwd tot de grootste fietsenzaak in Volendam. Zij kochten daarvoor de woning van hun buren. Buurman De Gokker wilde de woning alleen aan Ton en Drea verkopen. Klaas Leek, die in die tijd een groentewinkel had aan het begin van de Edammerweg had namelijk ook interesse. Uiteindelijk kochten Ton en Drea de woning Edammerweg 27 voor fl. 1.200. De oude huizen Edammerweg 26 en 27 zijn in februari 1967 gesloopt en door nieuwbouw vervangen. Nieuw Leven heeft het pand gebouwd.

6. Gaar (*31101933/†10081964). Gaar werd 30 jaar.

7. Thoom [Thaampie Teun], (*22081936/†22061990) was gehuwd met Aal Molenaar [Poep] (*04011940/†23012008). Beiden zijn overleden.

Thaam heeft ruim 25 jaar bij zijn broer Ton gewerkt in de fietsenwinkel. Het was zijn lust en z’n leven. Thaam was 11 jaar toen vader Teun overleed. Hij zag broer Ton als z’n tweede vader. Volgens zijn dochter Elsa was de jeugd van haar vader zwaar, ten minste dat zei Thaam altijd. Thaam moest als 11- jarige als er sneeuw lag en iedereen op de prikslee ging spelen de leren bandjes maken van de schaatsen die altijd afbraken. “Goeie ouwe tijd!” zei Thaam dan. In de winkel werden ook gaskachels gerepareerd. Ze stopten daarmee toen iemand belde dat de kachel het niet meer deed. Na de fietsenwinkel, een korte tijd op de KEM en werk in Amsterdam, heeft Thaam 8 jaar gewerkt bij de AVI. Thaam overleed op 53-jarige leeftijd.

8 Bart (Abelius), (*04091938) is gehuwd met Afra Stroek (*29051942).

9. Addy [Adrianus] (05091945/†28071946).

Volgens Jan van Teun kreeg zijn jongste broertje uitslag. Het zalfje van de dokter daarvoor was vermoedelijk te sterk. Waarschijnlijk is hij daardoor overleden.

Bart van Teun vertelt dat de kinderwagens in de winkel aan de linkerkant stonden. Dat onderdeel is later overgenomen door Thoom Koning (Trudo) met Nel Sombroek (van Piet Cas). Het speelgoed ging naar Gaartje van Dirkie Buijs aan de Julianaweg.

Slot

Het gezin van Teun van Koppie en Lijp van Ouwe Tonge heeft best wel succes gehad met hun ondernemers- en winkelactiviteiten. We hebben een aantal facetten kunnen belichten. Naast vreugdevolle zaken was er ook verdriet. Teun van Koppie werd maar 47 jaar. Het 2e huwelijk van Lijp duurde maar 1 jaar en 9 maanden. De jongste Addy overleed 10 maanden na zijn geboorte. Henk (34), Maart (36) en Gaar (30) stierven jong binnen een tijdsbestek van 4 jaar. Thaam overleed toen hij (53) jaar was. Daar tegenover staat dat Jan 96 jaar is. Een ouwe taaie.

We danken Jan en Bertie en alle familieleden en informanten voor hun bijdrage. En als u fietst, bedenk dan dat de kans groot is dat de fiets waar u op rijdt geleverd is door een van de nazaten van Teun van Koppie.

Margreeth en Cees de Wit